top of page
Testamentul.jpg

Testamentul

Scrierea unui testament permite testatorului să dispună de bunurile sale pentru timpul când nu va mai fi în viață, să decidă cine va moșteni și ce. Astfel, este posibil să se atribuie o anumită proprietate unei persoane alese, să beneficieze un copil în raport cu ceilalți, pentru a proteja soția, pentru a ajuta o asociație sau a atribui un bun unui prieten care altfel nu ar fi avut vocație la succesiune.

 

Atenție!

Libertatea de a dispune a celui care a scris testamentul nu este completă, deoarece legea prevede că anumiți moștenitori vor primi în mod obligatoriu o cotă minimă a patrimoniului. Aceștia se numesc moștenitori rezervatari. Ei sunt soțul supraviețuitor, descendenții (copiii) și ascendenții privilegiați (părinții).

 

În lipsa unui testament, proprietatea unei persoane decedate este transmisă moștenitorilor săi într-o ordine impusă de lege. Ei se numesc mostenitori legali. Primii cu vocație la moștenire sunt copiii defunctului sau descendenții acestora și, în lipsa acestora, părinții și frații defunctului. Următorii care au vocație la moștenire sunt ascendenții ordinari (bunicii) iar ultima categorie este cea a colateralilor ordinari (unchii, mătușile și verii primari ai defunctului). Soțul supraviețuitor are dreptul la o cotă parte din moștenire indiferent cu care dintre acești potențiali moștenitori vine in concurs.

 

Bine de știut!

Testamentul poate cuprinde, nu numai dispoziții privitoare la bunuri dar și alte dispoziții de ultimă voință, cum ar fi:

  • sarcini impuse legatarului,

  • dezmoșteniri, adică înlăturarea de la moștenire a unor moștenitori legali,

  • desemnarea unui executor testamentar, adică a unei persoane care să vegheze la executarea dispozițiilor testamentare,

  • revocarea dispozițiilor unui testament anterior,

  • recunoașterea unui copil din afara căsătoriei.

 

Testamentul autentic (realizat prin intermediul unui notar public) este forma de testament cea mai sigură, atât din punct de vedere juridic, fiind mai greu de anulat, cât și material, deoarece este păstrat in arhiva notarului public și prezintă multiple avantaje față de cel olograf.

Avantajele  unui testament autentic

• organizarea proprietăților după dorința testatorului;

• asigurarea secretului actului de voință - notarul asistă și păstrează testamentul, conținutul său fiind dezvăluit moștenitorilor după decesul testatorului;

• capacitatea de a-l modifica sau revoca în orice moment;

  • contestarea acestuia, pe cale judecătorească, este anevoioasă deoarece actul autentic are autoritate publică – testamentul se bucură de forța probantă a actelor autentice și, ca atare, sarcina dovezii revine celui care îl contestă;

  •  dacă testamentul este rătăcit, se poate solicita un duplicat la biroul notarului public care l-a autentificat.

 

Cine poate dispune prin testament?

Testamentul este valabil numai daca testatorul a avut discernământ și consimțământul său nu a fost viciat. 

Sunt pe deplin incapabili de a testa minorii care nu au împlinit 16 ani și persoanele puse sub interdicție judecătorească.

Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani pot dispune prin testament dar numai pentru jumătate din cât ce ar putea dispune dacă ar fi majori.

Minorul ocrotit prin tutelă nu are capacitatea de a dispune in favoarea tutorelui cât timp acesta nu a fost descărcat de gestiune.

 

Cine poate beneficia de actul de voință?

Orice persoană, chiar un minor sau incapabil, poate primi o moștenire, cu excepția persoanelor fizice neconcepute și a persoanelor juridice care nu au luat ființă.

O atenție deosebită trebuie să cadă asupra numelui exact al legatarilor și respectiv asupra datelor de identificare a asociațiilor și fundațiilor 

În caz de ambiguitate asupra identității legatarilor, moștenirea poate fi impracticabilă sau de ea poate să nu se bucure persoana potrivită.

 

Execuțiunea testamentară

Pentru a asigura îndeplinirea dispozițiilor sale de ultimă voință, testatorul poate desemna unul sau mai mulți executori testamentari. Execuțiunea testamentară începe să producă efecte de la moartea testatorului

 

Procedura autentificării testamentului

Testatorul își dictează dispozițiile în fața notarului, care se îngrijește de scrierea actului și apoi i-l citește sau, după caz, i-l dă să îl citească, menționându-se expres îndeplinirea acestor formalități. Dacă dispunătorul își redactase deja actul de ultimă voință, testamentul autentic îi va fi citit de către notar.

După citire, dispunătorul trebuie să declare că actul exprimă ultima sa voință.

Cu ocazia autentificării, testatorul poate fi asistat de unul sau de doi martori.

În scop de informare a persoanelor care justifică existența unui interes legitim, notarul care autentifică testamentul are obligația să îl înscrie, de îndată, în Registrul Național Notarial ținut în format electronic. Informații cu privire la existența unui testament se pot da numai după decesul testatorului.

 

Se poate modifica sau revoca un testament?

Până în ultima clipă a vieții, testatorul are dreptul să revină asupra dispozițiilor testamentare printr-o manifestare de voință ulterioară care să aibă ca efect revocarea totală sau parțială a dispozițiilor făcute anterior.

Revocarea voluntară expresă este revocarea ce rezultă dintr-o declarație a testatorului cuprinsă într-un înscris întocmit în formă testamentară sau autentică. Revocarea voluntară tacită este manifestarea care, fără a fi fost expres declarată, rezultă neîndoielnic din anumite acte sau fapte săvârșite ulterior de testator. De exemplu, testamentul încheiat ulterior îl revocă tacit pe cel anterior dacă conține dispoziții contrare sau incompatibile.

bottom of page